Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата на София е в чешмите, не – в пластмасовите бутилки

Около работеща чешма винаги има живот
Снимка: Ани Петрова

Над 1660 са чешмите и заведенията в България, където можем безплатно да намерим питейна вода. Това показва специалната карта, която са създали от организацията Zero Waste Sofia.

"Чешмичките в София са над 200, появяват се и нови, но за съжаление забелязвам, че старите не се поддържат. Има чешми, които целогодишно остават зазимени", отбеляза при гостуването си в Радио София Симона Стилиянова (►).

Според статистиката в парковете и градините на София има 57 функциониращи чешми.

На платформата с "Чешмите в България" може да се отбележат координатите на конкретна чешмичка, както и дали тя (не) работи. Сигнали за проблемни съоръжения достигат директно до Столичната община.

По темата се включи и Бойко Благоев (), който със собствени средства възстанови една от чешмите в горната част на Борисовата градина (до район "Изгрев") в памет на неговата майка Лидия. Възнамерява да възстанови още една.

За първата с приятели е събрал средства, но това не се прави само с пари.

Отнело му е две години.

"Притеснявах се дали тя ще се пази. Ползват я. Полезна е. Хубаво е, че много хора след това ми писаха как могат да помогнат за възстановяване на друга чешма в София. Има желание да живеем в по-хубав град", посочи Благоев.

По думите му в различните случаи трудността да заработи чешма зависи от технически спънки, от това – кой плаща водата, или не се знае кой отговаря за съответното съоръжение.

"Грехота е в град с такива водни ресурси да се раздават пластмасови бутилки", допълни Благоев.

Чуйте целия разговор на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна