Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Commerzbank предупреждава за икономическа "верижна реакция" от недостига на газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сериозният недостиг на газ може да предизвика "верижна реакция с непредвидими последици" за германската икономика и нейната химическа индустрия, предупреди голямата банка Commerzbank.

Природният газ е не само ключов енергиен източник, но и важна суровина в сектор, който е "в началото на веригата за създаване на стойност", тъй като производителите на специални химикали, бои, покрития и пластмаси разчитат на неговите суровини за производството, посочи немската банкова институция.

Commerzbank, един от най-големите корпоративни кредитори в Германия, заяви, че индустрията за химикали и пластмаси представлява 1,1% от нейната кредитна експозиция.

Други сектори, силно изложени на потенциален недостиг на доставки на газ и високи енергийни разходи - комуналните услуги, строителството и хартиената индустрия - допринасят с още 3,8% от кредитния портфейл на банката от 384 млрд. евро.

Преди пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, Германия внасяше 55% от своя природен газ от Русия, но доставките през тръбопровода "Северен поток 1" спаднаха до едва една пета от капацитета и политиците се опасяват, че те могат да бъдат напълно прекратени.

Германското правителство се готви да ограничи газа през зимата и се опитва да намери други източници, насърчавайки спестяването на енергия и запълвайки газовите складови хранилища на страната.

Сериозен спад в доставките на газ може да предизвика криза в химическата промишленост, която може да се разпространи и в други сектори, предупреди Commerzbank при представянето на своите финансови резултати за второто тримесечеи.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!