Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 г. затвор за бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров, признат е за виновен в пране на пари

| обновено на 04.08.22 в 11:46
Валентин Димитров в съда, 4 август 2022 г.
Снимка: БГНЕС

7 години затвор за пране на пари получи  бившият директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров. Присъдата постанови съдията от Софийския градски съд  Петя Крънчева след процес, продължил 13 години. С нея в полза на държавата от Димитров се отнемат  1 милион лева. Той беше глобен с 20 000 лева и трябва да плати разноските по делото в размер на над 100 000 лева.

Разследванията срещу Валентин Димитров започнаха през 2006 година с шумен арест. Повдигнати му бяха четири обвинения. По едно от тях - за безстопанственост, получи тригодишна ефективна присъда, която отдавна излежа.

По обвинението за валутни престъпления беше оправдан.

Предстои състав на Върховния касационен съд да каже -  "виновен" или "невинен" е Димитров за присвояването на близо 4,5 милиона лева.

Днешната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Въпреки че поиска 10 години затвор за Валентин Димитров за пране на близо 23 милиона лева, прокурорът по делото Ивайло Занев определи наказанието от 7 години затвор като "справедливо".

Представителят на държавното обвинение се мотивира с изключително продължителния срок от общо 16 години  - разследване и съдебно следствие на първа инстанция:

"От една страна трябва да се отчете практическата правна сложност на предмета на доказване. Над 126 свидетеля и над 26 вещи лица, но независимо от фактическата и правна сложност на делото аз считам, че 13 години водене на едно дело на първа съдебна инстанция е доста дълго. И бих казал, че делото е излязло извън рамките на разумния срок. И каквото и наказание да се наложи на подсъдимия и какъвто и изход на делото да има оттук насетне това няма да подобри и разумността на водене на наказателното производство и изобщо да бъде отчетено като справедлив процес, ако щете дори".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна