Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има или няма танкери с втечнен газ за нас? Отговаря бившият енергиен министър

Снимка: БГНЕС

Има ангажираща оферта от компанията "Шение" за доставката на седем карга втечнен газ, категоричен бе бившият министър на енергетиката Александър Николов.

По думите му за тези седем танкера - офертата от доставчика е ангажираща.

Николов обаче поясни, че е право на платеца и получателя дали да я приеме или не.

"И за трите танкера, които може да дойдат до края на годината, има ангажимент, докато за останалите четири има написан механизъм", уточни той.

Вчера, на извънредна пресконференция в МС, служебният енергиен министър Росен Христов сподели, че газ до края на годината няма.

"Има само до месец септември. За анонсираните 7 танкера - те са на ниво оферта - 3 тази година, 4 следващата година, но няма слотове за доставката в България", настоя той.

А сега накъде? Служебното правителство за енергетиката

Днес Николов обясни пред Нова тв за разликата между ангажираща и неангажираща оферта.

"Когато аз получавам природния газ и офертата отсреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа", поясни той.

По думите му още при предаването на данните от страна на бившия енергиен министър е казано, че има слот за първото карго.

"За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето. То е за доставка през октомври. Този слот е осигурен. Но въпреки че цялата документация е в "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг", това решение още не е прието", обърна внимание Николов.

Бившият министър сподели, че за второто и третото карго търговете не са обявени на терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса.

Николов изтъкна, че от предишното правителство не са искали да задължават служебното правителство с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар и заради високите цени в момента.

Според него ако интерконекторът Гърция-България влезе в експлоатация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично.

"За да се случи това нещо, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ. Това ще направи зиматата икзлючително тежка с много високи цени на природния газ", предупреди Александър Николов.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна