Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай изстреля балистични ракети при учения край Тайван

Хора на крайбрежието в Тайпе, Тайван, гледат в посоката на ученията на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай демонстрира военна мощ в близост до Тайван след посещението там на председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси.

В най-мащабните китайски учения в района в историята участват над 100 бойни самолета и повече от 10 военни кораба. Шест са зоните на маневри около острова. Изстреляни са повече от 10 конвенционални балистични ракети.

Общо 11 балистични ракети е изстрелял Китай към тайвански води в започналите днес учения, съобщи Ройтерс като цитира тайванското министерство на отбраната.

В същото време американските военноморски сили изпратиха самолетоносач към Тайван, което определиха като планирана операция във Филипинско море.

Това става на фона на вчерашното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което предизвика напрежение между Вашингтон и Пекин.

Пелоси днес е на посещение в Южна Корея.

Министерството на отбраната на Тайван уточни, че Китай е изстрелял балистични ракети "Донфън", но не посочи точното място на падане на ракетите, нито дали някоя от тях е прелетяла над острова. Ведомството осъди тези "ирационални действия, подкопаващи регионалния мир".

Китайската армия също съобщи за изстрелването на ракети, като говорител заяви, че всички те са поразили точно набелязаните цели.

Президентката на Тайван Цай Ингвен декларира, че властите на острова, смятан от Пекин за част от Един Китай, няма да провокират Китай, но при нападение твърдо ще бранят суверенитета си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна