Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха извънредно положение за общественото здраве заради маймунската шарка

| обновено на 04.08.22 в 21:55
Снимка: Ройтерс

Съединените щати обявиха епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здравеопазване, заяви в четвъртък министърът на здравеопазването и човешките услуги Ксавие Бесера, предаде Ройтерс.

"Готови сме да дадем нашия отговор на следващо ниво в справянето с този вирус. Призоваваме всеки американец да приеме сериозно маймунската шарка и да поеме отговорност, за да ни помогне да се справим с този вирус“, каза Бесера в разговор с репортери.

"В светлината на всички тези развития и променящите се обстоятелства на място, искам да направя съобщение днес, че ще обявя извънредно положение за общественото здраве във връзка с маймунската шарка", добави той.

Обявяването на извънредна ситуация от страна на Ксавие Бесера ще помогне за мобилизирането на повече ресурси за борба с епидемията, която се разпространи бързо, след като здравните власти в Бостън потвърдиха първия случай в САЩ през май. Последният път, когато САЩ обявиха извънредна ситуация за общественото здраве, беше през януари 2020 г. в отговор на коронавирусната пандемия.

На 2-ри август президентът Байдън назначи двама висши федерални служители, които да координират реакцията на неговата администрация по отношение на маймунската шарка, след обявяването на извънредно положение в Калифорния, Илинойс и Ню Йорк.

САЩ са потвърдили към четвъртък повече от 6600 случая на маймунска шарка в 48 от 50 щата, във Вашингтон, окръг Колумбия, и в Пуерто Рико, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Реалният брой инфекции вероятно е по-висок от официалните данни, тъй като пациентите могат да се изследват само след като развият обрив, което може да отнеме седмица или повече след първоначалното заразяване с вируса.

Учените и служителите в общественото здравеопазване се притесняват, че маймунската шарка може да циркулира постоянно в САЩ, ако не се предприемат по-бързи действия за ограничаване на епидемията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна