Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съветът на ректорите критикува кабинета "Петков" за увеличението на преподавателските заплати

Снимка: Ани Петрова

Остро становище на Съвета на ректорите по повод решението на предишното правителство да повиши от 1300 на 1500 лв. минималната заплата за преподавател във висше училище, за което държавата отпусна допълнително 20 млн. лв. на държавните университети. Според Съвета, повишаването на минималната заплата в сектора е непосилно за бюджетите на немалко от българските висши училища, които ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на следващата година заради взетото в последния момент от "живота" на предишния кабинет "неправилно и незаконосъобразно" решение.

В понеделник от Министерството на образованието съобщиха, че минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли и за целта се отпускат още 20 млн. лева за 33 държавни висши училища.

От Съвета на ректорите обаче днес в свое становище до медиите изразяват тревога относно това решение, тъй като то било в пълен разрез с тяхното предварително становище.

"Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето" , пише в становището.

В него се посочва, че отпуснатите 20 милиона лева не покриват многобройните допълнителни съпътстващи разходи на университетите, че вдигането на заплатата е разход с постоянен характер, а извънредното дофинансиране - с инцидентен и че по недопустим начин се смесват два отделни въпроса - разпределението на средствата от бюджета и определянето на минимална заплата минималния размер за длъжността „Асистент“.

Ректорите изтъкват, че не могат да бъдат изправени пред дилемата да избират между оцеляването на университетите и осигуряването на по-високи заплати и че ще предложат изработени от тях промени на методиката на финансиране на висшите училища, а служебният кабинет да приеме онези от тях , които са в неговата компетенция. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени