Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режим на водата във все повече райони на Испания заради сушата

| обновено на 06.08.22 в 11:52
Резервите на питейна вода към края на юли са с 33 на сто по-малко от средните за последното десетилетие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сушата, причинена от продължителната липса на валежи и рекордно високите температури, намалиха драстично водните запаси и принудиха властите в много от автономните региони на Испания да въведат режим на водата.

Най-сериозен е в Сиера де Уелва, където няма вода 9 часа в денонощието.

Воден режим има и в Каталуния и Галисия, но в Андалусия  ограниченията са най-драстични, тъй като е в южната част на страната и температурите това лято често достигаха 45 градуса по Целзий.

По данни на регионалното правителство през 2021-2022 година валежите са намалели между 47 и 65% в сравнение с 2020 г.

През последната година водните запаси в резервоарите на басейна Гуадалкивир, който е с най-голям капацитет в Андалусия от 8113 кубически хектометри, намаляха от 36,5% до 28,6%.

Язовирите с вода за консумация в края на юли са с 33% по-ниски от средната стойност на последното десетилетие, а шест от всеки десет имат по-малко вода сега, отколкото през последните пет години, особено в басейните Гуадиана и Гуадалкивир.

Според експертите лошата новина е, че през следващите седмици не се очакват нито обилни валежи, нито понижаване на температурите, което ще задълбочи водната криза и ще се наложи да бъде въведен още по-драстичен режим на водата.

В момента в тези райони вода няма от 22 часа вечерта до 7 сутринта и хората вече се оплакват, че не могат да живеят и работят нормално, особено собствениците на ресторанти, кафенета и барове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени