Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

| обновено на 08.08.22 в 14:10
4
Снимка: Кремена Данева, БНР

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. 
Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха присъстващите с турски шербет.  

Според традицията на този ден мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Ашуре означава 10, а празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем, който е първият месец по мюсюлманското летоброене, каза зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед  "

"Подходящо е именно от Пловдив, където всички етноси живеят в хармония от векове, да се отправя и посланието на днешния ден, а то е за толерантност и подпомагане“, изтъкна от своя страна генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. 

От майсторите на ашурето жителите на Пловдив научиха, че то става бавно. Всяка една от множеството съставки, сред които жито, фасул, нахут, сушени плодове се приготвя отделно, а после всичко се смесва , но за да е вкусно. 

Освен раздаването на ашуре, пред Джумая джамия беше изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев, ритуалът СЕМА.

"Денятн на ашурето" се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. 

В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева. „Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна