Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишен връх при продажбите на недвижими имоти в Кипър през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър през юли за седми пореден месец продажбите на недвижими имоти достигнаха 14-годишен връх. Инвеститори от Русия и Украйна тласкат нагоре пазара на жилища и офиси на острова, засилва се присъствието и на бизнесмени от Израел, Йордания и Ливан.

Над 1200 имота са продадени в Кипър през юли, което е с 41% повече от същия месец миналата година.

Същото увеличение бележат сделките за недвижимости, извършени през първите седем месеца на тази година в сравнение с 2021 г., достигайки почти 7500, съобщиха от Отдела за поземления регистър.

Броят продажби и през двата отчетени периода са най-високите регистрирани стойности от 2008 г.

Повишава се търсенето от чуждестранни инвеститори, като придобитите от тях имоти на острова от януари до юли са с 80% повече, отколкото през миналата година. Само през юли продажбите на граждани на трети държави са нараснали с над 100%.

Тази тенденция е много важна след наблюдавания спад поради пандемията и прекратяването на програмата за "златните паспорти", коментират експерти от финансовия и строителния сектор.

Офиси и жилища се търсят масово от инвеститори от Русия и Украйна, които се преместват в Кипър заради войната, а също от международни компании, които пребазират централите си на острова заради обявените от правителството данъчни облекчения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна