Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-тежка мярка за шофьора, обвинен за катастрофата на пътя Русе - В. Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Великотърновският окръжен съд остави за постоянно в ареста турският шофьор, обвинен за катастрофата с четири жертви от румънския автобус на Преображение на главния път Русе – Велико Търново.

Пред съда 35-годишинят Дженгиз Джанот , гражданин на Република Турция, заяви, че съжалява за катастрофата и осъзнава какво е направил, но ако е искал да се укрие от българските власти е щял да го направи веднага след инцидента. Турският шофьор на румънския автобус поиска домашен арест без да посочи адрес, на който ще бъде, или парична гаранция.  

Обвиняемият за тежката катастрофа с 12 пострадали румънски и турски граждани от 6 август на главния път Русе – Велико Търново каза, че от 10 години кара по този маршрут и познава пътя, като посочи за виновен за катастрофата спрелия на пътя лек автомобил, в който се е ударил, преди да се забие в крайпътното дърво. 

Наблюдаващият прокурор Илиан Благоев заяви, че иска от съда задържане под стража за обвиняемия, който може да се укрие в Турция: 

„Тъй като това е доста тежко престъпление и все пак трябва да се осигури на всяка цена присъствието му за безпрепятственото протичане на наказателното преследване. Това естествено в никой случай не оборва презумпцията за невинност“. 

Седем от свидетелите са дали показания, че обвиняемият се е движил с изключително висока скорост, а Дженгиз Джан е уговарял двама от мъжете в лекия автомобил, в който е ударил автобуса, да го укрият, че той е шофирал, посочи прокурорът пред съдия Пламен Борисов. 

Турският шофьор си беше наел защитник от Габрово. Пред съда адвокат Георги Николов заяви, че движението с висока скорост само по себе си не е престъпление и че обвинението няма доказателства, че клиентът му може да се укрие. Адвокатът поиска по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража, като определи най-тежката мярка като дискриминационна и инспирирана от широкия обществен интерес около катастрофата: 

„Считаме, че не е наложително да се третират по дискриминационен начин чуждите граждани. Доколкото за един български гражданин може да бъде определена такава мярка, то няма пречка и за чужд гражданин да бъде определена и тя ще обезпечи в пълна степен разследването“. 

Наложената от съдия Борисов най-тежка мярка за неотклонение на турски шофьор ще бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд, заяви адвокатът на обвиняемия за тежката катастрофа с 4 жертви и 8 ранени.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.