Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявено е частично бедствено положение в старозагорското село Пъстрово

Със своя заповед кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров обяви частично бедствено положение в село Пъстрово. Срокът му е до ликвидиране на последствията до 7 дни, считано от 14.00 часа на 9 август 2022 г. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора. 

Въведен е в действие Общинският план за защита при бедствия, раздел "Пожари". За ръководител на дейностите е определен комисар Стоян Колев – директор на РД ПБЗН - Стара Загора.

Щабът е в непрекъснат режим на работа. 

На 9 август, към 13.00 часа , е получен сигнал, че в следствие на влошени метеорологични условия, висока температура и силен вятър, на територията на село Пъстрово, е възникнал пожар. Стихията засегна и няколко жилищни сгради, по които има материални щети. Унищожени са иглолистни и широколистни дървета и храсти.


И към този час край старозагорското село Пъстрово огнеборци и доброволци продължават да дежурят до пълното потушаване на пожара, който възникна през вчерашния ден. Огънят погълна 5 къщи и няколко постройки и изпепели над 1700 дка горски насаждения. 

Пожарът е ограничен в затворен периметър, но 8 екипа продължава да дежурят и към момента заради вятъра, съобщи директорът на областната противопожарна служба  комисар Стоян Колев. Комисар Колев допълни, че тлеещи на много места огнища продължават да създават опасност от подновяване на огъня. 

Две се очертават основните версии за причините, довели до огнената стихия, каза по-рано днес областният управител на Стара Загора Иван Чолаков - искра, породена от преплели се от вятъра жици в необитаем терен или недобросъвестно, непредпазливо човешко деяние.  

Междувременно ситуацията в селото започва бавно да се нормализира. "Хората се поуспокоиха, но снощи беше страшно",  допълни кметският наместник на Пъстрово Веселин Велев. 

За овладяването на пожара в помощ на пожарникарите се включиха десетки военнослужещи, горски служители и доброволци от Стара Загора и съседните общини.  


По публикацията работи: Деян Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени