Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ОПЕК понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж и потреблението на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика и вече очаква по-слабо нарастване на търсенето на петрол през 2022 г.

В четвъртък ОПЕК заяви, че е преразгледала надолу прогнозата си за глобален икономически растеж до 3,1% както за тази, така и за следващата година.

Очакванията за растеж на БВП на САЩ бяха намалели до 1,8% през 2022 г. и до 1,7% през 2023 г. Икономиката на еврозоната се очаква да се разшири с 3,2% през 2022 г. и да се забави до 1,7% през следващата година. Прогнозата за растеж на БВП на Китай беше намалена до 4,5% за тази година, но остана непроменена в рамките на 5% за 2023 година.

"Остават рисковете за допълнително намаляване на растежа, произтичащи от продължаващото геополитическо напрежение, продължаващата пандемия, продължаващите проблеми с веригите на доставки, нарастващата инфлация, високите нива на държавния дълг в много региони и очакваното затягане на паричната политика от централните банки в САЩ, Обединеното кралство, Япония и еврозоната", предупреди ОПЕК в месечния си редовен доклад за петролните пазари.

С оглед на тези занижени прогнози, ОПЕК намали и оценките си за търсенето на петрол в световен план, като вече очаква глобалното потребление на петрол за 2022 г. да нарасне с 3,1 млн. барела на ден в сравнение с ръст от 3,4 милиона, според прогнозата през юли. Общото търсене на петрол трябва да бъде средно 100,03 млн. барела на ден.

ОПЕК очаква потреблението на петрол да нарасне през 2023 г., като прогнозата остава непроменена спрямо тази от юли. Петролния картел прогнозира растеж догодина на търсенето на петрол с 2,7 млн. барела на ден, като общото търсене да достигне 102,72 млн. барела на ден поради "очакванията за здравословен глобален икономически растеж, съчетан с очаквани подобрения в Covid ограниченията в Китай".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени