Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаещата се от газ Европа е на път да получи плаващи LNG терминали

Плаващ LNG терминал
Снимка: ceep.be

Най-малко два плаващи терминала за втечнен природен газ (LNG) се насочват към Европа през следващите няколко месеца, тъй като регионът настоява да замени руските доставки, които бяха сериозно нарушени след нахлуването на Москва в Украйна, съобщава агенция Блумбърг.

Компанията Golar LNG Ltd. преобразува LNG танкер в плаващ терминал, който се очаква да започне да внася газ край западния бряг на Италия през първата половина на следващата година, каза в четвъртък компанията по време на презентация. Корабът беше продаден на италианския оператор на газова мрежа Snam SpA през май. Друг танкер на Golar също е в процес на преустройство.

Междувременно компанията Excelerate Energy Inc. заяви, че неин плаващ LNG терминал ще се насочи към Финландия от Аржентина след 31 август. Компанията подписа писмо за намерение с южнокорейската Hyundai Heavy Industries тази седмица за изграждане на нов плаващ агрегат, който е планиран за доставка през 2026 година.

Съобщенията идват на фона на глобалния недостиг на оборудване за преработване на втечнен природен газ и вноса му в Европа, където страните бързат да намалят зависимостта си от руското синьо гориво.

В момента има 45 кораба по света, които могат да се използват като плаващи единици за внос на LNG, според данни на Международния газов съюз.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени