Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ареста остава турският шофьор на румънския автобус, катастрофирал край В. Търново

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Великотърновският апелативен съд потвърди мярката задържане под стража за турския шофьор на румънския автобус, който катастрофира на главния път Русе – Велико Търново. При инцидента на 6 август загинаха четирима румънски и турски граждани, а осем бяха тежко ранени. Решението е окончателно.   

Турският шофьор Дженгиз Джан е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 4 човека при тежката катастрофа. Законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Съществува опасност обвиняемият да се укрие, посочи прокурор Радослав Косев от Великотърновската апелативна прокуратура: 

„Ако бъде признат за виновен, е много вероятно наказанието, което ще бъде наложено, да е ефективно. Тази опасност мотивира обвиняеми лица да се отклоняват от следствие и съд“. 

Защитникът на турския шофьор адвокат Георги Николов поиска домашен арест: 

„Не трябва да се дава превес само на обществения интерес, трябва да бъдат съобразени и правата на обвиняемите лица. Много са разнопосочни събраните доказателства към този момент“. 

Тричленен състав на Великотърновския апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение.  

По разследването се чакат резултатите от назначените съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, не са разпитани петимата пострадали румънски граждани, които в деня на катастрофата с хеликоптери бяха транспортирани до болници в Букурещ. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна