Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Арбанаси се подготвят за празника Голяма Богородица

Снимка: Здравка Маслянкова

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в арбанашкия манастир „Успение Богородично“ със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица.

Арбанашкият манастир „Св. Богородица“ е основан по времето на Второто българско царство. За изграждането му съдействал патриарх Евтимий. Стотици миряни се събират в манастира за вечерната служба преди големия празник утре:  

„Толкова хора са дошли, свещено място. Всички вярват и ние вярваме. Всяка година идвам и е традиция. Закрила имам от иконата на Св. Богородица, която е свещена. Голям празник за района и за всички православни“.  

В светата обител се пази една от смятаните за чудотворни икони на Богородица Троеручица. Наричат иконата още „Плачещата Богородица“, защото три века е била заровена край манастира и намерена от овчарче, което чуло стон, идващ под земята. 

На 14 и 15 август иконата на Божията майка се изнася пред манастирската църква, за да се поклонят миряните пред нея: 

„Нека да ни пази всички и да сме живи и здрави. Преди всичко здраве, радост, щастие, благополучие на целия български народ. Благоденствие, Бог да помага на всички“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна