Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вирус тръгва от Китай

Нов хенипавирус, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени. Към момента заразените са десетки, но поради бързото му предаване той ще бъде наблюдаван. Възможно е от него да тръгне следващата световна пандемия, твърдят учените, цитирани от Си Ен Ен.

Вирусът е заразил близо 30 фермери, като към момента се смята, че той е предаден на хората от земеровки - малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания.

Досега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса, но 35 несвързани помежду си пациенти са били приети с треска в болница в провинциите Шандонг и Хенан между 2018-та и 2021-ва година.

Изследователите отбелязват, че новият патоген е много подобен на вируса "Нипа". Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът "Нипа" и вирусът "Хендра". Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход.

Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!