Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва своя храмов празник

4
Троянския манастир "Успение Богородично"
Снимка: Пламен Христов

Днес е един от най-големите и почитани християнски празници – Успение на пресвета Богородица.

Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва и своя храмов празник и по традиция и тази година хиляди  миряни ще  се преклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в светата обител от векове.

След  празничната света литургия чудотворната икона на света Богородица Троеручица ще бъде пренесена с литийно шествие от храма до параклиса край манастира където е извършила първото си чудо праз 1600-та година, поясни йеромонах Стефан.

"Литийното шествие се организира в памет на първото чудо на Божията майка и в прослава на  всички чудеса, които Света Богородица извършва непрекъснато. Литийното шествие е възможност  за многохилядното множество, което се събира тук  на празника, да се докосне до  чудотворния образ на света Богородица  и да получи от Божията майка милост и  благословение“

Успението на Божията майка носи своето послание за християнския свят.

"Успението на Божията майка е  празник на смъртта, която носи радост защото ние знаем и вярваме, изповядваме , че смъртта на пречистата Богородица не е обикновена човешка смърт. Тя е успение, заспиване, защото нейната смърт е  преславна, пречиста, както е нейния живот. Успението на Божията майка е  деня в който пречистата се преселвава небесата в небесата и човешкия род придобива най-голямата  и молитвеница, пред престола на  всевишния господ Бог“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна