Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов: Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия"

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия" от снощи, при която сръбски автобус излезе от пътното платно в участъка между Нова Загора и Стара Загора, обяви заместник - главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов:

"Това е водещата версия - за човешка грешка. Не са налице неравности по пътя, някакви други препятствия, които да са причинили отклонението на автобуса. Не е налице и техническа неизправност, която да е възникнала внезапно по време на движението".

"Водещата версия остава единствено за човешка грешка, за която, между впрочем, са събрани и преки свидетелства от возещите са в автобуса. Всъщност водачът е отклонил своето внимание, опитвайки се помогне на едни от пътниците да вдигне някаква седалка", посочи Сарафов.

Назначени са допълнителни автотехническа и съдебномедицинска експертиза.

На водача на сръбския автобус ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на пътен инцидент с пострадали хора. Шофьорът е  задържан за 24 часа, но заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не се ангажира с коментар дали старозагорската прокуратура ще иска постоянен арест.

Прокуратурата ще пита властите в Сърбия дали и нейното законодателство забранява превоз на деца в тъмните часове на денонощието, посочи Сарафов:

"България има доста по-строги регламенти във връзка с превоза на деца. Това е невъзможно да става в тъмната част на денонощието. Но какъв е регламента в Сърбия в момента не се наемам да отговоря. Затова имаме отделно запитване към сръбските власти, за да изясним какви са при тях съответните регламенти. Сръбският автобус се съобразява със сръбските регламенти", посочи пред БНР ръководителят на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна