Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка понижи основните си лихви

Народна банка на Китай

Китайската народна банка (PBoC) неочаквано намали основния лихвен процент за първи път от януари насам в опит да съживи търсенето на кредити в подкрепа на засегнатата от Covid-19 азиатска икономика.

Централната банка понижи в понеделник лихвения процент за едногодишните средносрочни заеми за някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,75%.

Банката също така заяви, че е пласирал 400 милиарда юана чрез своя едногодишен среден кредитен механизъм, заменяйки по-малко от 600-те милиарда юана заеми с падеж тази седмица. Тази операцията доведе до нетно изтегляне на свежи средства от банковата система в размер на 200 милиарда юана.

PBoC също така инжектира 2 милиарда юана чрез седемдневни обратни репо сделки, като същевременно намали цената на заема (лихвата) по тези 7-дневни репоаукциони също с 10 базисни пункта до 2,0%.

Решението е факт, след като по-рано днес бяха представени по-слаби от очакваното данни за индустриалното производството и продажбите на дребно в Китай през юли.

Китайското индустриално производство нарасна през юли с 3,8% на годишна база при очаквания за растеж с 4,9%, като спрямо юни производството се повиши с 0,38%.

Производството и доставката на електроенергия, топлоенергия, газ и вода нараснаха с 9,5% спрямо юли 2021 г., преработващата промишленост - с 8,4% и добивната - с 8,1%.

В същото време продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 2,7% през юли на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро. По този начин продажбите през юли бяха значително по-ниски от очакваното, като прогнозите предвиждаха ръст от 4,9%. На месечна база продажбите на дребно са нараснали с 0,27% спрямо юни 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна