Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът става ендемична инфекция

В началото на октомври ще излезе нова ваксина срещу актуалните варианти на Омикрон, заяви професорът



Битката с коронавируса преминава в качествено нов етап, каза в Кърджали вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.
Според учения КОВИД-19 се развива вече като ендемична инфекция, и все по-често няма да се налагат мерки за цялата страна. Колкото повече хора са ваксинирани обаче, толкова по-голяма ще е съпротивата на организма към коронавируса. Предстои да излезе нова ваксина, насочена към актуалните варианти на КОВИД-19, съобщи още проф. Аргирова. За маймунската шарка тя съобщи, че е известна на вирусолозите, но такива огнища преди са били разпространени само в Африка.
В световен план има опасност от завръщане на детския паралич. Друга възобновена инфекция са морбилите, като у нас има починало дете от морбилозен енцефалит.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С КОРОНАВИРУСЪТ ЗАНАПРЕД?

"...може да отслабва, но може и да не отслабва. Не знаем какво може да стане, възможно е всичко, затова трябва да сме подготвени". Това, което трябва да направим е, да говорим за това, че колкото повече хора са ваксинирани, и да промотираме това, толкова по-голяма ще е съпротивата на организма, чрез развитие на антитела. Това е едното. Второ. Нищо че новите варианти нямаме неутрализация на 100 процента от тях, все пак и 30 % да са, пак е добре. Освен това в края на септември и в началото на октомври, ще излезе съвсем нова ваксина специално за вариантите на Омикрон, който в момента върви по целия свят".

ВИРУСЪТ Е В КАЧЕСТВЕНО НОВО СЪСТОЯНИЕ

"Ендемична инфекция, това вече не е епидемия и пандемия. Ендемия значи развитие, размножение на вируса локално. Тоест огнище примерно в Кърджали, но в Хасково няма, в Златоград няма. Тогава в Кърджали ще се вземат съответни мерки локално, за да се ликвидира и няма да се пипа цяла България".

"Докато в началото на пандемията, вирусът нас ни командваше, какво да правим, ние вървяхме по него, сега вече като имаме терапия, лечение имаме, ваксини имаме, население, което е защитено независимо дали с естествен имунитет или с естествен плюс ваксинален, имаме съпротива, сега вече ние можем да налагаме нашите мерки".

"Маймунската шарка се пренася само при най-близък контакт и леко въздушно-капково, но не протича тежко, има няколко в света смъртни случаи, но те са пренебрежимо малък брой. Тези, които са ваксинирани от едра шарка, са около 80 % предпазени".

Проф. Аргирова даде изявление в Кърджали по време на пресконференция и по тази причина в звуковия материал са включени въпроси и на други медии. Книгата "Псевдоним Вирус с окраска диверсия", заради която вирусологът посети Кърджали, разказва как проф. Радка Аргирова пренася в България през 1985 г. вируса на СПИН в епруветка, за да го изследва и така попада в обсега на Държавна сигурност.
Проф. д-р Радка Аргирова е вирусолог с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси.

По публикацията работи: Радка Петкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени