Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Нашата задача №1 е за Русия да бъде все по-трудно да води война

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички жители на окупираните от руските сили украински територии да бъдат внимателни и да не се приближават до военните обекти на руската армия.

Причините за експлозии там могат да бъдат много различни, но имат едно и също значение - унищожаването на военното оборудване спасява живота на нашите хора, подчерта украинският държавен глава.

"Ръководството на Русия очаква, че украинците, европейците и целият свят ще се изморят от тази война. Трябва да направим всичко, така че не ние или нашите приятели и партньори да се изморят, а това да се случи с враговете ни. За да изгоним окупаторите от Украйна, всеки ден трябва да правим така, че за Русия да бъде все по-трудно да води война. Това е нашата военна и политическа задача номер едно", заяви Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ, публикувано на уебсайта му.

Във вторник серия от експлозии разтърсиха анексирания от Русия Крим. В северната част на полуострова се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна.

Руската Федерална служба за сигурност приписа на украински "саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.

Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна