Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският военен министър: Няма как войната в Украйна да стане замразен конфликт

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма как войната в Украйна да се превърне в "замразен" конфликт, но активността на бойните действия може да намалее в зависимост от сезона и достъпа на двете страни до ресурси. Това заяви в интервю за "Гласът на Америка" военният министър на Украйна Олексий Резников.

Резников също така посочи, че е провел телефонен разговор с колегата си от Съединените щати Лойд Остин, като Вашингтон е обещал да изпрати повече помощ за сигурността на страната му в опит да се пребори с военната намеса на Русия.

"Проведохме страхотен разговор с Лойд Остин (@SecDef Lloyd J.Austin III). Обсъдихме текущата ситуация със сигурността, възникващите нужди на бойното поле и начините как да засилим способностите на #UAarmy . Очаква се скоро още военна помощ от САЩ“, написа министърът в "Туитър".

Той добави, че с Лойд Остин са обсъдили и планове за следващата среща на Контактната група по отбраната на Украйна.

От руска страна след вчерашното признание, че експлозии във военни складове и военновъздушна база на анексирания полуостров Крим са дело на лоялни на Украйна групи, днес руските власти там съобщиха, че нападенията са били координирани от Киев. От Москва твърдят, че са разрушили девет склада с бойно снаражение на украинската армия.

Утре в Украйна предстои среща между държавния глава Володимир Зеленски и гостуващите генерален секретар на ООН Антониу Гутериш и турски президент Реджеп Ердоган. Една от темите на разговор, според помощник на Гутериш, ще е нуждата от политическо разрешаване на конфликта. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени