Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш е в Украйна за среща със Зеленски и Реджеп Ердоган

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН
Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган. Износът на зърно и опасенията относно атомната електроцентрала в Запорожие ще бъдат на първо място в дневния ред. Близо шест месеца вече продължава руската инвазия в Украйна. При обстрел рано тази сутрин на жилищен район в източния украински град Харков са били убити двама души, а над 10 ранени, съобщи областният управител Олег Синегубов. 

Руски удари срещу Харков имаше и вчера. Убити бяха 7 души, а 16 бяха ранени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди атаките на Кремъл срещу Харков. Той съобщи, че жилищен блок е бил "напълно разрушен" при нападението, за което според него "няма оправдание и показва безсилието на агресора". Във видеообръщението си тази нощ Зеленски отново призова руските сили да се оттеглят от окупираната атомна електроцентрала Запорожие:

"Украинските дипломати, нашите ядрени учени и Международната агенция за атомна енергия са в постоянна връзка, сега се работи по изпращането на мисията в Запорожката атомна електроцентрала. Само абсолютната прозрачност и контролирана ситуация ВЪВ и около атомната електроцентрала може да гарантира постепенно връщане към нормалната ядрена безопасност за украинската държава и за международната общност".

Украинският президент ще се срещне днес с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с турския си колега Реджеп Ердоган. Тримата лидери ще проведат съвместна пресконференция след разговорите в град Лвов.

Междувременно руското министерство на отбраната обвини Киев, че планира "провокация" в Запорожката атомна електроцентрала за утре, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е на посещение в Украйна. В изявлението се казва още, че няма руско тежко въоръжение в контролираната от Русия атомна електроцентрала или в близките райони. 

Заводът беше многократно обект на обстрел през последните седмици, като Украйна и Русия се обвиняват взаимно за атаките, а Украйна заяви, че Русия е разположила артилерия във и около централата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени