Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в Кресненското дефиле

Пожар е възникнал в източния склон на Кресненското дефиле, в посока село Стара Кресна. На сигнала за силно задимяване веднага са се отзовали горски служители и пожарникари, които са успели да ограничат огъня. 

Малко по-късно в близост до огнището е възникнал нов пожар, по чието ограничаване се работи в момента.

Служители от няколко горски стопанства са на място с високопроходими коли.

Заради липсата на видимост в тъмната част на деня се извършва наблюдение и се прави организация за сформиране на групи, които да се включат в гасенето рано сутринта. 

Доброволци от Съюза на спасителите и служители на Национален парк „Пирин“ също са в готовност да участват в потушаването на пожара.

За Радио Благоевград директорът на Югозападното държавно предпиятие инж. Дамян Дамянов изрази надежда пожарът да бъде локализиран до края на деня. Той уточни: „Това е пожар, който е вече трети ден. От късо съединение започна, в иглолистна култура, с малка площ. Всеки ден служителите дежуряха, но, вследствие на високите дневни температури, снощи при ограничаването на стария пожар, вятърът е прехвърлил на ново място, пак в иглолистна гора. Площта и на двете огнища е горе-долу около 50 дка. Теренът е тежък, но, за радост, има горски път изграден. Продължаваме да работим. Днес ще има над 30 наши служители и колегите от пожарната, ще вкараме и специализираните автомобили, за да може да облеем цялото огнище, с цел да го локализираме и да приключим с гасенето. Надявам се, че в рамките на деня ще успеем“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени