Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш: Запорожката АЕЦ не трябва да бъде изключвана от украинската мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на визита в южния черноморски град Одеса. 
Изявлението на Гутериш идва след предупреждение на украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", че руските сили планират да спрат работещите енергийни блокове в ядрената централа и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.
Според изявлението на Енергоатом Русия, която контролира електроцентралата в Южна Украйна, се готви да проведе там "мащабна провокация". Руските военни в момента търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори на Запорожката АЕЦ, които трябва да бъдат включени, след изключването на на енергийните блокове и така да се охлаждат реакторите, посочва Енергоатом. В отговор на въпрос относно съобщението на украинската ядрена компания генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви:
“На първо място, проблемът ще бъде решен, ако демилитаризираме централата, както предлагаме. Очевидно токът от Запорожката АЕЦ е украински и е нужен, особено през зимата, на украинския народ. И този принцип трябва напълно да бъде спазван.”
Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района около атомната централа с аргумента, че така тя ще бъде по-уязвима. Руският заместник външен министър Сергей Рябков увери, че руското военно присъствие в централата е гаранция, че няма да има още един Чернобилски сценарий. 
"Безразсъдството, с което нашите противници си играят с ядрената сигурност, създавайки заплахи за най-голямото ядрено съоръжение в Европа с потенциални рискове за огромна територия, не само в близост до тази централа, но и далеч отвъд украинските граници - тази лекота свидетелства, че хората напълно са загубили чувството си за реалност и в името на собствените си политически и геополитически цели са готови да причинят втори Чернобил".
Бившия и настоящи служители на Запорожката АЕЦ записаха видеобръщение към властите в Киев с призив да спре обстрела срещу централата. Записът беше разпространен чрез канала в Телеграм на назначената от Русия администрация на град Енергодар, в близост до който е ядреното съоръжение.
Руският президент Владимир Путин днес проведе телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон. И Путин, и Макрон са се обединили около становището, че в Запорожката АЕЦ трябва да бъде изпратен екип на Международната агенция за атомна енергия. Очаква се централата да бъде фокус и на предстоящ разговор между Владимир Путин и с турския президент. При завръщането си от Украйна, Ердоган заяви, че Анкара продължава да е готова да посредничи за среща лице в лице между Путин и Зеленски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!