Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Своге почна вадене и транспортиране на мъртвата риба от пресъхването на р. Искрецка

| обновено на 20.08.22 в 18:12
Снимката е илюстративна
Снимка: Георги Аргиров - Арго

Около една пета от мъртвата риба в Своге вече е извадена от рибарниците и транспортирана, за да бъде изгорена в специално съоръжение на Българската агенция по безопасност на храните в Ихтиман. Това каза заместник-кметът на Своге Илия Богданов. Преди дни заради пресъхването на река Искрецка градът и близки села останаха без вода, а десетки тонове риба измря. Работата ще продължи и през нощта, като проблемът трябва да бъде отстранен в рамките на 72 часа. 

"Върви работа по изваждане на рибата от коритата на рибарниците и натоварване на специализирани превозни средства. Рибата ще отиде в Ихтиман, където има специализирано предприятие към БАБХ, които извършват изгаряне на тези отпадъци. Тази сутрин собствениците и управителите на двата рибни обекта писмено декларираха, че не могат да изпълнят предписанието, което във вчерашния ден БАБХ им връчи за изчистване и евакуиране на рибата в 72-часов срок. И БАБХ възлага по неотложност на община Своге да извърши тези дейности".

Работата ще продължи и през нощта, допълни още Илия Богданов. Около 6 тона мъртва риба вече е извадена от рибарниците в Своге и транспортирана. Собствениците на обектите са декларирали писмено, че не могат да изпълнят предписанието на БАБХ от вчерашния ден и да унищожат рибата до 72 часа. БАБХ е възложила "по неотложност" дейността на община Своге. Проблемът трябва да бъде разрешен най-късно до понеделник.

Вече има водоподаване, но водата по тръбите все още не е годна за пиене.

"РЗИ изчаква. Има си правила, стандарт. Предполагам, че в понеделник ще кажат, дали вече става за пиене".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна