Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши консерватори се притесняват, ако Лиз Тръс стане премиер

Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставени представители на британската Консервативна партия предупредиха, че не ги очаква нищо добро на следващите общи избори, ако бъдещото правителство, което се очаква да бъде оглавено от Лиз Тръс, не успее да се справи с кризата с поскъпването на живота, заради набелязаната икономическа политика на съкращаване на данъците.

Редица британски издания пишат, че в средите на торите вече назрява паника в случай, че Лиз Тръс влезе на Даунинг стрийт 10.

Вчера Майкъл Гоув нарече нейния план, фокусиран върху намаляването на данъците, "бягство от реалността" и обяви, че подкрепя Риши Сунак, а ново проучване на Opinium дава преднина на Лейбъристката партия от 8 точки след като нейният лидер Киър Стармър подкрепи пълно замразяване на енергийните сметки през есента.

Преди две седмици 29% от всички гласоподаватели  бяха заявили, че Тръс ще бъде по-добър премиер от Киър Стармър, който получи 28-процентна подкрепа. Последното проучване показва, че сега настроенията тотално са се променили, като 31% вече смятат Стармър за по-добър премиер срещу 23% за Тръс. Стармър печели  по този показател и срещу Сунак с 29 срещу 23 на сто.

Друго проучване на YouGov отрежда дори още по-голяма подкрепа за лейбъристите с цели 15 пункта повече, което не се е случвало от 10 години насам. Лиз Тръс, която за момента е фаворит за лидерския пост на торите и премиер на страната, защото се радва на по-голяма подкрепа сред членската маса на Консервативната партия заяви, че ще се въздържа от "подаяния" за най-страдащите от поскъпването на живота, защото това е икономическа тактика на бившия лейбъристки премиер Гордън Браун. Вместо това тя ще използва съкращаването на данъците като начин за стимулиране на икономиката, въпреки предупрежденията от икономисти и колеги, че това ще подклажда инфлацията. Бившият министър на финансите на торите Кенет Кларк определи подхода на Тръс като "нелеп и елементарен".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна