Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Селски сбор от тук нататък може да няма, но без лагер няма да стане“

Зона свободна от таблети и телефони. На палатка и край огъня - що е то природоразузнавач?

Какво е летуването навън, ако ги няма игрите с дърпане на въже, жмичка и гоненката, надбягването с велосипеди по поляните и риболовът?

Снимка: Здравка Маслянкова

60 деца от 2 до 16-годишна възраст, сред които и нашият гост, 8-годишният Никола, станаха природоразузнавачи. Преди няколко дена с родителите си те се учиха как да бъдат общност, да си помагат един на друг и да се грижат за природата в скаутския лагер „ЗизУ“ край река Негованка във великотърновското Ново село. Репортажът е на Здравка Маслянкова.  

Зона свободна от таблети и телефони, но широко отворена за приключения, игри и споделеност си създадоха малките природоразузнавачи, както се нарекоха скаутите от лагера „Зизу“ край Ново село и си дадоха обещание да се стараят, според силите си, да помагат на другите и да спазват закона на скаута: 

„Скаутът е честен и почтен. Скаутът е лоялен. Скаутът е полезен и помага на другите. Скаутът е приятел на всички и брат на скаута. Скаутът е вежлив и етичен. Скаутът е приятел на другите и опазва околната среда. Скаутът уважава и почита родителите си, учителите си и водачите си. Скаутът е весел и с висок дух. Скаутът е чист в думите, мислите и делата“. 

Какво е летуването навън, ако ги няма лагерният огън и игрите с дърпане на въже, жмичка и гоненката, надбягването с велосипеди по поляните и риболовът. Шестгодишните Йордан, Бойчо, Крисия и Мартин са част от децата, които се включиха в скаутския лагер около река Негованка. Насладиха се на приключенията и се научиха да пазят природата: 

„Защото е интересно всичко това. Сред природата. Спим на палатка. Помагаме си. Палим си огън, всякакви такива неща. Играем игри. Хората, които искат да са скаути, са добри хора, търсят всякакви приключения. Трябва да пазим природата, защото тя ни дава въздуха, който дишаме. Природата е хубава. Трябва да си помагаме и да даваме ръце на природата и да чистим всякакви мръсотии“. 

Активно в спортните занимания, в приготвянето на храната и почистването на природата и изворите на река Негованка с децата си се включиха и родителите, които са единодушни, че по-хубаво място от природата за възпитанието на бъдещите добри българи няма: 

„Досегът с природата му се отразява добре – и на мен, и на него. Често идваме тук, ловим риба. Научават се да си помагат едно на друго. Научават се да пазят природата, да я обичат, да я съхраняват. Нещо различно, вълнуващо, интересни игри. Да видят, че е по-интересно от игрите вкъщи с телефоните и таблетите. Почиствам терена, събираме съчки за огъня, има състезателни игри. Да покажем на юнаците, че е много важно да са близо до природата. Трябва да видят и другата страна, както и ние сме израснали. И най-вече да се забавляват“. 

В основата на заниманията с малките скаути беше ирландката Елинор Адамсън, която ръководи центъра за работа с деца в Ново село. Този лагер прави децата добри и създава общност, обяснява Ели: 

„Мислят за общност от всички родители, всяко семейство и дете. Децата всяка година искат този лагер. Без общност ти имаш само себе си – аз искам, аз искам. Не, трябва да го направим заедно. Седни и с приятелство е по-добре от собствения ти живот“.  

В дълг сме към децата и природата, казва инициаторът и ръководител на детския лагер на природоразузнавачите Христо Христов, кмет на Ново село: 

„Да сплотим семейството, да изведем децата от порочната електронна среда, в която всички и родителите сме попаднали. И да възпитаваме децата в няколко отношения – морално, трудово, физически и граждански. Още на първото събитие разбрах, че селски сбор от тук нататък може да няма, обаче без лагер няма да стане“. 

Доловете атмосферата на скаутския лагер и в звуковия файл!
Снимки: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна