Чуй лятото

Лятно предаване със свой ефирен шезлонг и чадър, опънати на честотите на програма „Хоризонт“ през август. 

Публикации

Силистра

Борислав Зюмбюлев: Силистра е най-добре пазената тайна в света

"Силистра е най-добре пазената тайна в света. Това е наистина прекрасно място, ако не сте ходили идете, преди да са го научили китайците, каза в "Чуй лятото" по "Хоризонт" Борислав Зюмбюлев. Зюмбюлев e кореняк силистренец, който от много..

публикувано на 24.08.23 в 12:09
Рибарската махала в Тутракан

Рибарската махала в Тутракан и нейните потайности

За живота на рибарите и техните семейства в единственото у нас естествено обособило се по река Дунав селище разказваме в "Чуй лятото". Посетихме Рибарската махала в Тутракан, която пази духа на онова време, когато много тутраканци са били..

публикувано на 23.08.23 в 13:46
Дунав

От години без регламентирани плажове в силистренската акватория на Дунав

В силистренската акватория на Дунав регламентирани плажове липсват, а от скоро в града няма и басейн. Но въпреки забраната за къпане в реката, има хора, които продължават да търсят спасение в жегите именно по крайбрежието. Така, както някога,..

публикувано на 23.08.23 в 13:17
Д-р Ралица Събева, Снимка: Facebook

Откриха злато до българската база на Антарктида! Но какво означава това?

Насред приключилото лято една новина за злато, камъни и лед пристигна от българската база на о-в Ливингстън. Но за да я представим, трябва да се върнем две години назад. Тогава от Антарктида с 50 кила камъни се връща геологът д-р Ралица Събева...

публикувано на 23.09.22 в 16:56

Гъдуларката Антония Гъркова и певицата Люси Дяковска споделиха мисли със слушателите на БНР

Ноу Ейнджълс“ (на английски: No Angels) е германска поп група, която през 2021 година празнува 20 години от създаването си. "Почти 20 години по-късно за първи път имахме концерт под формата на спектакъл", каза за БНР Люси Дяковска. Северняшкият..

публикувано на 09.09.22 в 17:50
Иван Русланов и Богомил Стоев

Целогодишно доста туристи посещават Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”

"Най-важното нещо за гостите на града и панорамата е да разберат защо музея се намира там, какво е значението на парк "Скобелев", какво е значението на боевете за града. Идеята на целия музей е да ни пренесе по време на една от важните битки не..

публикувано на 09.09.22 в 14:35
Димана Димчева от Регионалния исторически музей в Плевен

В миналото омъжените жени в района на Плевен са носили каица - красив накит за глава

Уникален предмет за някои села в района на Плевен е каицата - красив накит за глава и част от булчинското обрекло. Запазените до днес оригинални каици могат да се видят в Регионалния исторически музей, но и в Британския музей в Лондон. Преди години на..

публикувано на 09.09.22 в 11:29
Росен Петров

Кметът на Сомовит Росен Петров с хъс работи за развитието на селото

"Учих във Варна електротехника, компютърни системи и технологии. Помагал съм на много хора и те видяха в мен потенциал. Реших да се кандидатирам, защото смятам, че мога да допринеса за развитието на селото ", каза за БНР Росен Петров, кмет на Сомовит,..

публикувано на 09.09.22 в 08:56

Езерец - свобода и джаз край морето. Защо една французойка разпозна селото като място за живеене?

За четвърта година в село Езерец се проведе фестивалът "Джаз до морето". Романтиката на малкото северно крайморско селце почти до границата с Румъния отново привлече музиканти и публика. " В тази почти крайна точка на България, до морето –..

публикувано на 24.08.22 в 12:33

Дунавската градина в Силистра е най-старият обществен парк у нас

Кой е най-старият обществен парк у нас? Дълги години за такъв се считаше Дондуковата градина в Пловдив, строена през 1878 година. Днес силистренци се радват, че именно тяхната Дунавска градина печели в този спор, тъй като е открита препечатка..

публикувано на 24.08.22 в 11:24