Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите срещат мъдрите. Преоткриване на селото: Жълтеш

При бабите и дядовците гостуват младежи от градовете, за да опознаят живота на село и да помогнат с доброволен труд

село Жълтеш
Снимка: Велина Махлебашиева

За габровското гостоприемство се разправят вицове, но жителите на села в района дават да се разбере, че всичко е само шега. За поредна година при бабите и дядовците гостуват момичета и момчета от градовете, за да опознаят живота на село и да помогнат с доброволния си труд за по-добрия облик на малките населени места. Това лято инициативата на Габровската община среща младите и мъдрите в село Жълтеш.

Габровското село Жълтеш е близо до града и тук прозорците на повечето къщи светят. Жителите основно са възрастни хора и ако успяват да се погрижат за собствените си градини, за общото имат нужда от помощници – да коват, измазват, почистват бурени. Те са млади хора и идват от Габрово и от по-големите градове на страната. Някои от тях за поредно лято прекарват седмица в Габровския балкан:

"Записах се за пръв път, като бях на 15 години. Преоткрих колко много ми харесва тук, в селото, защото живея в София. Заобикнах този начин на живот и може би някой ден бих си купила и аз къща на село."

Автобусната спирка до село Драганчетата в кметството е единият от обектите. Доброволците почистиха стара каменна чешма, а за голямата поляна в Жълтеш, където всяко лято се провежда фолклорен фестивал, сковаха пейки и маси от дървени палети. Друга бригада – от момчета и момичета от терапевтичния център за хора със зависимости край Габрово, върна на децата превзетата от бурени площадка за игра.  

"Аз съм израснала на село, с моите баби и дядовци, които не са вече сред живите. Имам желание да помагам."

"Беседка слагаме, ще реставрираме люлките, катерушките."

Местните жители се радват на общуването с младите хора и ценят усилията им.

"Това, което в момента се прави, нямам думи да изразя благодарността си. Приехме ги децата с отворени сърца и дано продължават тези начинания. Да оживяват селата! Те са много приятно за живеене място."

В прохладните летни вечери момичетата и момчетата пяха и играха хора със самодейците от местното читалище, хапваха от приготвените от бабите пити и баници, и подредени край огъня дълго слушаха истории за стари времена.

Това лято в приемните села Жълтеш и Райновци посрещнаха 30 младежи от Габрово, Русе, Стара Загора, Пловдив, София и Варна. Някои от тях си обещаха да се срещнат отново - догодина, по същото време

Повече по темата - чуйте в звуковия файл!

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна