Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обсъжда тренировъчна програма за украинската армия

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз ще обсъжда следващата седмица стартирането на мащабна тренировъчна операция за украинската армия в съседните на Украйна държави. Това заяви върховният представител на съюза по външна политика Жозеп Борел. Темата е в дневния ред на двудневното заседанието на военните министри, което започва в Прага следващия понеделник.

Жозеп Борел, който е бивш министър на отбраната на Испания, обяви на пресконференция в испанския град Сантандер, че Евросъюза редовно организира тренировъчни мисии за армии на държави, с които си сътрудничи и напомни за Мозамбик, Нигер и Чад.

"Изглежда разумно, че една дълга война, каквато изглежда ни очаква, да изисква усилия не само като оборудване и доставки, но също така и в обучение и повишаване бойните способности на армията. Това ще бъде обсъждано от страните-членки следващата седмица."

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа в канала си в "Телеграм" - "Трябва да наричаме нещата с истинските им имена - Европейският съюз създава "бази за обучение на терористи и нацистки бойци за режима в Киев“. Преди сто години европейците също не разбраха веднага какво е фашизъм, после осъзнаха, но беше твърде късно“, допълва Захарова.

От Испания Жозеп Борел коментира и съживяването тна ядреното споразумение с Иран.

"Ситуацията е следната и мога да я обясня, защото не е тайна. Имаше мое предложение като координатор на преговорите и не мисля, че това предложение може да бъде подобрено от която и да е страна. Страните по преговорите са запознати, основно иранците и американците, но също така и британците, германците, французите, китайците и руснаците. Имаше ирански отговор, който мисля, че е разумен. Той е предаден на Съединените щати, които все още не са отговорили официално. В очакване сме и се надявам, че техният отговор ще ни помогне да приключим годината с резултат."

Върховният представител по външна политика изрази надежда, че Съединените щати ще дадат отговор до края на седмицата. Европейското предложение има за цел да възстанови напълно действието на ядрената сделка, от която Съединените щати излязоха едностранно през 2018-та година, докато Доналд Тръмп беше президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна