Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ се сви по-малко от очакваното през второто тримесечие

Икономиката на САЩ се сви по-малко от очакваното през второто тримесечие на фона на агресивното затягане на паричната и лихвена политика от страна на Федералния резерв с цел борба с високата инфлация, но въпреки това бележи спад за второто поредно тримесечие, което може да засили страховете, че водещата световна икономика вече се намира в "техническа рецесия" рецесия.

Брутният вътрешен продукт се сви през периода април - юни с 0,6% на годишна база, докато експресната оценка на Търговския департамент преди време беше за спад с 0,9% и след като през първото тримесечие икономиката се сви с 1,6 на сто.

По-малкият от очакваното спад е в резултат на възходящите ревизии на данните за потребителските разходи (до повишение с 1,5% от 1,1% предишна оценка) и за частните инвестиции в бизнес запаси, които обаче бяха частично компенсирани от низходяща ревизия на данните за дълготрайните жилищни инвестиции (спад с 16,2% при предварителна оценка за понижение с 14%).

Освен това нетната търговия оказа положителен принос за икономиката на САЩ първи път от две години насам, тъй като износът през второто тримесечие скочи със 17,6%, воден от промишлени доставки, материали и пътувания, а вносът нарасна с едва 2,8%.

Спад на БВП за втори пореден месец означава, поне на теория, че икономиката на САЩ се намира в техническа рецесия, като понижението през две поредни тримесечия беше първото от т.нар. "Голяма рецесия" през 2007-2009 г., ако бъде изключен спад през първата половина на 2022 г., когато стартира коронавирусната пандемия.

Междувременно корпоративните печалби в САЩ се повишиха с 9,1% през второто тримесечие до нов рекорд от 2,62 трлн. долара  след спад от 4,9% през предходния период.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени