Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп иска независима експертиза на откритите в дома му секретни документи

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Бившият американски президент Доналд Тръмп е внесъл искане за назначаване от съда на независима оценка на иззетите от имението му във Флорида документи с гриф "строго секретно".

По този начин Тръмп се опитва да избегне съдебна отговорност за това, че е изнесъл от Белия дом документи, свързани с националната сигурност на Съединените щати.

Министерството на правосъдието на Съединените щати разследва бившия президент Доналд Тръмп за изнасянето на секретни документи от Белия дом.

Министерството публикува силно редактирана клетвена декларация, която е в основата на извънредното претърсване на ФБР на 8 август в резиденцията на Тръмп във Флорида, при което агенти иззеха над 180 документа класифицирана информация.

Претърсването беше част от федерално разследване дали Тръмп незаконно е задържал документи след напускането на Белия дом през януари, както и дали се е опитал да попречи на разследването.

Бившият президент, който обмисля да се кандидатира на изборите през 2024 година, описа одобреното от съда претърсване в имението Мар-а-Лаго в Палм Бийч като политически мотивирано, а вчера отново го определи като "взлом".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна