Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът на автобуса от катастрофата в Бургас твърди, че човек в Турция е организирал трафика

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Човек в Турция е организаторът на трафик канала за нелегални емигранти, ангажирал шофьорът на автобуса Омар Мохамад Али Аднан. Това каза служебният адвокат на сирийския гражданин Камен Кунев. С мотив, че извършеното престъпление, при което загинаха двама полицаи е с висока степен на обществена опасност, Бургаският окръжен съд наложи на Омар най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Окръжният прокурор Димитър Узунов определи като "фрапантен удар срещу държавността в Република България случая, при който Омар - сирийски гражданин, управлявал автобус с мигранти, за което има много свидетелски показания, включително и на служители на "Гранична полиция", и, вместо да спре пред полицейския автомобил с включена сигнализация е увеличил скоростта на автобуса и е блъснал полицейската кола, като е причинил смъртта на двама полицаи.

Тройна-техническата експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не. 

Омар заяви пред съда, че е видял полицейския автомобил в последния момент. Натиснал е спирачки, но те не са се задействали. 

Той се призна за виновен и поиска да не остава в следствения арест. Каза, че престъплението не е умишлено. Неговият служебен адвокат обаче определи искането на Окръжната прокуратура за основателно и поиска най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". 

Най-интересният въпрос в случая е за възрастта на Омар. Всъщност, той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия. Прокурор Узунов заяви, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Предстои това да бъде изяснено. 

Ако се докаже, че Омар е непълнолетен, редуцираното наказание, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е причинил като престъпление.

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна