Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs: Британската икономика ще изпадне в рецесия през последното тримесечие на годината

Водещата американска банка Goldman Sachs намали рязко прогнозите си за растежа на британската икономика и вече очаква Обединеното кралство да изпадне в рецесия към края на годината, тъй като растящата инфлация ще окаже негативно въздействие върху разполагаемите доходи на домакинствата, което ще влоши потреблението.

Голямата кредитна институция очаква британската рецесията да започне през четвъртото тримесечие на 2022 г. и прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 0,6% през 2023 г., след като педи това прогнозира растеж от 1,1 на сто.

Според Goldman Sachs обаче рецесията във Великобритания ще бъде умерен, като в същото време банката понижи слабо досегашната си прогноза за растежа на британския БВП през настоящата година до 3,5% от предишна прогноза за експанзия с 3,7 на сто.

Повод за тези негативни прогнози на Goldman Sachs дава информацията от миналата седмица на британския енергиен регулатор Ofgem, че енергийни сметки в Обединеното кралство ще скочат от октомври с нови 80% до средно 3549 паунда годишно, което е най-новият пример за това, което политиците в страната и по цял свят нарекоха "криза с разходите за живот".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна