Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Валери Йорданов представя сборника си с разкази на "Аполония"

Киноразкази, оформени като идеи за филми, но оживели като текст върху лист хартия. Така актьорът и режисьор Валери Йорданов определи книгата си "Гризачи"

Сборникът съдържа кратки истории, разказани от дядовци и от внучета. Героите имат свои пълнокръвни прототипи, хора, от които авторът се е възхищавал като дете: сурови в изпитанията, но и раними, по мъжки смели, но мъдри, тъгуващи, обичащи... Чудаци. Светът е уловен през погледите на изстрадания опит и на детската чувствителност, свързващи се в пространство, където понятията "родов корен", "чест", "достойнство" и "любов" са в основата на живота. Дядовци и внучета влизат в своеобразен романтичен диалог, чертаещ дълбинната, непрекъсваща линия на съществуването.

"Невидимата нишка между разказите е това, че забравяме да помним. Забравяме неща, които са ни казвани и които са ни правили впечатление, когато сме били по-малки и по-чисти", сподели той.

Премиерата на сборника с разкази "Гризачи" ще бъде на "Аполония" - сряда, 31 август, в Художествената галерия в Созопол, от 19 часа.

Интервюто на Даниела Големинова с Валери Йорданов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Валери Йорданов
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна