Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК работи с "всички сили", за да намали разходите за енергия

Снимка: архив

Европейските власти в Брюксел заяви, че работи "с всички сили" за спешна намеса на енергийните пазари, за да облекчи разходите за потребителите и индустриите, след като цените на газа в последно време достигнаха рекордни нива.

Във вторник ЕК заяви, че работи върху краткосрочни механизми за намаляване на въздействието на по-високите цени на енергията, които трябва да бъдат представени през следващите седмици, съобщава "Файненшъл таймс".

Служители на Комисията обаче подчертаха, че е малко вероятно те да бъдат представени преди извънредната среща на енергийните министри на ЕС на 9-и септември.

Същевременно Европейският съюз работи и върху по-дългосрочна структурна реформа на своя енергиен пазар, при който цените на електроенергията са свързани с най-скъпата форма на енергия, като по този начин повишават сметките за ток в съответствие с високата цена на природния газ. Предложения за това се очакват в началото на следващата година.

Краткосрочните мерки, оценявани от ЕК, включват тавани на цените на газа, по-подробни насоки за държавите членки за прилагане на данък върху неочаквано високите печалби на енергийните компании и налагане на съкращения в търсенето и потреблението.

Комисията каза, че въпреки по-нататъшните съкращения на доставките на газ от Русия, Брюксел не вярва, че ситуацията все още е достатъчно лоша, за да стане задължително предварително договореното доброволно намаление с 15 процента на потреблението на природен газ.

В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Комисията работи върху "спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия" на фона на рязко покачващите се цени на енергията в Европейския съюз. Тя заяви, че настоящият енергиен пазар на ЕС "вече не е подходящ за тази цел" и че е необходим нов модел, "който наистина функционира и ни връща към постигането на баланс“.

Фон дер Лайен каза, че ЕС диверсифицира доставките на природен газ "със светкавична скорост" и че доставките на газ от източници, различни от Русия, са се увеличили с 31 милиарда кубически метра от януари насам, компенсирайки неотдавнашните съкращения на руските газови доставки за Европа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна