Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън и други политически и обществени фигури в страната заявиха, че с прискърбие са научили за кончината на Михаил Горбачов, който е изиграл огромна роля за падането на Желязната завеса между Изтока и Запада. 

Борис Джонсън написа в "Туитър", че винаги се е възхищавал на смелостта и почтеността, показани от Горбачов за намиране на мирно решение на Студената война. "По време на агресията на Путин в Украйна, неуморната отдаденост на Горбачов да отвори съветското общество остава пример за всички нас", изтъкна Джонсън.

Премиерът на Ирландия Михол Мартин посочи, че "усетът на Горбачов за история и ангажиментът му към откритост, реформи и изграждане на мостове със Запада са променили света".

Бившият лидер на либералдемократите Тим Фарън написа: "Като тийнейджър през 80-те години, живейки под сянката на бомбата, Горбачов ни даде реална надежда, която премахна тази сянка. Той ни показа също, че е възможно да имаш силни идеологически убеждения и въпреки това да общуваш с тези, с които не си съгласен, като хора и равни".

Известният журналист ветеран от БиБиСи Джон Сипмсън каза, че когато е бил насаме с Горбачов, той е бил изненадващо очарователен и забавен. "Не беше негова вината, че нещата се объркаха толкова", допълни Симпсън.

Вестник "Гардиън" цитира либералния руски икономист Руслан Гринберг, който след като е посетил Горбачов в болницата през юни, е заявил пред вестника на въоръжените сили "Звезда": "Той даде на всички нас свобода, но ние не знаем какво да правим с нея".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна