Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Аутизъм с лице на момиче“ – истинска история за опита, страданието и силата на една майка

Снимка: Издателство "Рива"

На книжния пазар вече може да бъде намерена книгата на Бисера Димитрова Мицева „Аутизъм с лице на момиче“. Тя събира трудностите, постиженията и мъчителния опит на една майка на момиче с аутизъм. Целта на книгата е да бъде в помощ на други родители в подобна ситуация. Издава се от семейството и приятелите в памет на авторката, която става жертва на Covid-19

„Аутизъм с лице на момиче“ обръща внимание на малко засегнатия в България въпрос с аутизма при момичетата. 

Лилия Добрева е редактор на книгата. В предаването „Ритъмът на столицата" тя разказа, че книгата е изпълнена с емоции, страдание и разочарование, но и с успехи и мигове на радост.

„Тя би могла да бъде полезна на родителите на момичета с аутизъм. Защо на момичета? Защото аутизмът при момичетата преминава много по-различно като симптоми, като възрастови граници и защото дълго време - 70 години, се е считало, че аутизъм при момичета няма“, каза Лилия Добрева.

По думите й, чак през 2018 г. се признава, че има аутизъм при момичетата.

„Поколения жени и момичета са били пренебрегвани като грижи, като услуги и реално не са могли да осъществят техния потенциал“, добави редакторката на книгата.

„Аутизъм с лице на момиче“ събира опита на майката, а момичето вече е пораснало, завършва Специална педагогика в Благоевградския университет и има всички шансове за пълноценен живот, каза Лилия Добрева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени