Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град София върху силиконови отливки на тела в изложбата ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове)

Снимка: Луиза Лазарова

От 1 до 30 септември 2022 г., в Галерия „Институт за съвременно изкуство“ можете да видите изложбата ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове), с художник София Грънчарова и куратор Фират Арапоглу. Експозицията представлява силиконови отливки на тела или части от тела, върху които ще бъдат проектирани изображения/елементи от София и представят модерния град като град на общностите.

Изложбата е част от проекта "Супер позиции/ Заплитане 2022", който среща български и чуждестранни художници и куратори, които ще работят за първи път заедно. Така започва работата между София Грънчарова и куратора Фират Арапоглу от Турция.

„Намерихме различни теми, които ни интересуват, като погледа, различните перспективи, града, човешкото тяло, също ходенето и ходещите артисти. От тези общи теми, които намерихме се роди идеята за изложбата“, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ София Грънчарова.

Фират Арапоглу обясни, че е специалист по „История на изкуството“.

„В моята дисертация има глава, която е посветена на ходещите художници. Нещо, което намерих за интересно при художничката София е, че предварителната подготовка и изследването са важни, затова сметнах, че ще е интересно да работим заедно“, допълни Фират Арапоглу.

ДРУГ(И) ГРАДСКИ РЕД(ОВЕ) е четвърта изложба от "Супер позиции/ Заплитане 2022", едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени