Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Християна Стоименова и поетът Иван Карастоянов в общ проект “Невидима поезия”

Снимка: Луиза Лазарова

Проектът „Невидима поезия“ е съвместна дейност между Библиотеката към „Гьоте институт“ - София и Фондация "Синергиа". Зад него стоят имената на актрисата Християна Стоименова и поетът Иван Карастоянов.

Актрисата Християна Стоименова е една от 10-те най-изявени млади личности на 2021 г., в категория „Културно постижение“. Нейната цел е да създава и популяризира изкуството. Иван Карастоянов е магистър по „Европейски проекти“, иначе е поет, отличен неколкократно в поетичния конкурс на програма „Христо Ботев“ - „Зрящи сърца“.

Двамата са деца на приятелски семейства и са израснали заедно. А сега, освен приятелството, ги събира и любовта към изкуството.


„Зад всичко това стои преди всичко таланта на Иван. Стиховете му са толкова докосващи, толкова въздействащи, че да ти е кеф и с огромно удовлетворение и чест приех поканата, която той отправи към мен, да я представя в „Гьоте институт“, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ Християна Стоименова.

„Невидима поезия“ ще бъде представена утре (1 септември 2022 г.), от 18.30 часа, с което ще бъде открит новия културен сезон в „Гьоте институт“ – София, каза Иван Карастоянов и допълни какво го вдъхновява.

„Много неща ме вдъхновяват, неща които като всеки творец, аз по някакъв начин пречупвам през моята призма, включително и отрицателните неща, които ни докосват, аз се опитвам да ги преработя и да ги поднеса по един красив и докосващ начин“, добави поетът.

Християна и Иван работят и по друг проект - платформата „Дигитална поезия“. Това е арт хъб за среща на таланти и създаване на работни възможности за току-що завършващи или студенти. Там те могат да намерят екип, с когото да работят, да обменят идеи, да създадат свое портфолио, както и да участват в обучения и тренинги за адекватната работна продукционна среда.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна