Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще наеме и пети плаващ терминал за втечнен природен газ за тази зима

Снимка: tankstoragemag.com

Германското правителство планира да наеме още един плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG), с което общият им брой ще достигне пет, като част от стратегията за диверсификация далеч от руската енергия и преди очакваната газова криза тази зима, съобщава Ройтерс.

Министерството на икономиката на Германия ще даде пресконференция по-късно следобед (14,30 часа местно време), за да представи подробности за проекта, както и за доставката на зелен водород.

Участие в пресконференцията ще вземе както министъра на икономиката Робърт Хабек, така и водещи енергийни компании като E.On Green Gas, Engie и германската Tree Energy Solutions.

През май Германия нае четири плаващи единици за съхранение и регазификация (т.нар. FSRUS) за вноса на поне 5 милиарда кубически метра годишно през всяка една платформа, като два от плаващите терминали трябва да станат достъпни ще до края на тази година.

По-рано властите в Берлин посочиха, че пети плаващ терминал FSRU може да бъде включен в експлоатация от частен консорциум.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна