Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ подготвя промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

| обновено на 01.09.22 в 22:11
Соня Момчилова
Снимка: Борислава Борисова

Съветът за електронни медии подготвя промени в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия, обяви председателят на медийния регулатор Соня Момчилова. Конкурсът за избор на ръководител на БНТ се проведе в края на юни, но нито един от осемте претенденти за поста не получи достатъчен брой гласове. След провеждането на избора в Административния съд-София област постъпи жалба от един от кандидатите - Ирина Величкова. Делото беше насрочено за днес.

„Фактът, че не произведохме избор, доказва, че процедурата има доста несъвършенства и за да предотвратим рецидиви, обмисляме и планираме да предприемем конкретни действия. Очевидно съдът се отнася с пълното съзнание за обществената значимост на проблема, не протака, не бави, назначи най-близката възможна дата на следващо заседание. Би било непростимо да не се замислим сериозно върху това, което се случи. В случая, по никакъв начин, смятам, че съставът на СЕМ не търпи критика и упреци“, каза за Българското национално радио председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно необходимостта от спешни промени в процедурата за избор на ръководител на обществената медия.

Стартът на делото в Административен съд-София област по жалбата на един от претендентите за поста Ирина Величкова не беше даден днес, а беше отложен за 15-и септември. СЕМ ще обяви нова процедура за избор на генерален директор на БНТ, веднага след решението на съда, каза още Момчилова: 

„Изобщо не тупаме топката. В момента рискуваме да влезем в един параграф 22. Ние не знаем съдът дали ще даде ход на делото, той би могъл да върне старата процедура в някакъв етап – не знаем какъв, което само по себе си съвършено никакъв смисъл и не е приносно нито за обществената медия, нито за медийната среда. В първия възможен момент, в който предотвратим всякакъв риск за претенденти за поста генерален директор и за СЕМ, ще обявим нова процедура“, заяви председателят на СЕМ и изрази надежда това да стане съвсем скоро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени