Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на пловдивският район "Централен" Георги Стаменов

Законът за събарянето на тютюневия склад е спазен

| обновено на 02.09.22 в 09:30

Законът при събарянето на тютюневия склад е спазен, а Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата трябва да намерят нормативната уредба, с която да охарактеризират сградите в Тютюневия град. Това коментира в предаването Точно днес на Радио Пловдив кметът на район Централен Георги Стаменов, след събарянето на сградата на бул. „Христо Ботев“ и повторното посещение на мястото в Пловдив на служебния министър на културата Велислав Минеков.

След сигнала за демонтирането на сградата с тежка техника изпратих екип на администрацията да провери на място наличната документация. Хората разполагат с документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, че сградата не е паметник на културата и са предприели действия по нейния демонтаж. В случай мога да кажа , че законът е спазен – от гледна точка на начина, по който всяка една сграда следва да бъда демонтирана. Въпросът е между собствениците на тези сгради и между Министерството на културата за това какъв статут имат. Когато им се издаде документ, че нямат статут на паметници  на културата, могат да се разпореждат със своето имущество така , както намерят за добре, каза Стаменов.

Припомням, че сградата на бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51 бе съборена по тъмно. При повторното си само за ден посещение в Пловдив министър Минеков заяви, че ще изиска възстановяване на сградата, такава каквато е била, и ще иска съдебно решение. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени