Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово

| обновено на 04.09.22 в 15:14
5
Наводнение в село Каравелово
Снимка: БГНЕС

Започна разчистването на затлачените от кал и дървесина улици и къщи в карловските села Богдан и Каравелово, които са най-засегнати от прииждането на река Стряма. Все още няма ток, организирано е снабдяването с храна и вода. В село Слатина също е съсредоточена техника, но и в трите населени места се нуждаят от допълнителна. В Каравелово тази сутрин пристигнаха и над 60 доброволци от близките населени места и от цялата страна, за да помагат на пострадалите семейства.

Желаещите да помогнат с парични средства на пострадалите от наводнението могат да направят това по следната банкова сметка:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6.

Кризисният щаб на община Карлово се събра тази сутрин, за оглед на щетите в селата Богдан и Каравелово. В най-сериозно засегната час на Каравелово, където разлятата река е достигнала близо 2 метра, все още има улици под вода. С кофи и лопати хората вече изгребват тинята, като те са много уморени и стресирани и се надяват на допълнителна помощ.

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма,  започна разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.  До късно вечерта продължи подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място. 

В Каравелово от рано сутринта се събраха около 60 доброволци, предимно от самото село, които започнаха да разчистването затлачените от кал и дървесина улици и къщи.

"Дворът е затлачен, дуварите са паднали, цялата къща беше с дувари, а са паднали. В плачевно състояние е. Реката всъщност си мина от тук. Нещо страшно е. Ръце, ръце трябват тук".

"Ще се прибере реката и готово. Това е най-малкият проблем, обаче лошото са пораженията. Цял живот са правени тези къщи. Сега вижте какво е".

"В дома ми е тиня около метър и повече. Ще се борим полека-лека да го отстраним това нещо. Кога и как, засега не знам. Напускам всичко и за в бъдеще - ще видя".

"Дойде водната струя и ни взе всичко. Да чуят хората на какво се радва обикновеният човек. Радвам се на спасената тенджера с фасул, която бях качила отгоре, на рафта. Само тя ми се запази".

Това споделиха част от доброволците и собствениците на пострадалите от наводнението къщи..


От кметството от сутринта се разпределят вода и храна, които се разнасят в блокираните региони. Продължават да пристигат и още доброволци.

Кметът на Каравелово Славка Червенкова съобщи, че започва рязане на паднали дървета по улиците, за да може да се преминава по тях и да започне възстановяване на електрозахранването.

"Имаме нужда от техника, от багери, от камиони, които да извозват това, което доброволците изкарват от къщите на хората. Трябва да извозим и да складираме и дървата в училищния двор. В момента имаме два багера и един самосвал, но единият багер е аварирал".

"Трети ден хората са без ток и вода", припомни още тя. Продължава и снабдяването с храна и вода на хората в откъснатите части на селото.

По думите ѝ в някои домове натрупаната тиня е над 2 метра. В селото очакват доброволци от цяла България, които са обявили, че идват на помощ.

"Има хора, които току що си бяха закупили дърва. Дали са хиляди левове за дърва, които са вече някъде из река Стряма. Единственото, което може да ни радва е, че всички хора са жили и здрави", каза още Славка Червенкова.


След организацията на почистването предстои да се направи такава и за огледите на щетите от бедствието.
Над  200 са наводнените къщи в шестте бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Разпределили сме наличните фадроми и самосвали, но най-вече за Каравелово, Богдан и Слатина, заяви още Кабаиванов. Паралелно с това започва и описването на щетите по частните и общинските имоти. Завършването на описването ще стане вероятно до 8-и септември. Целта е тези, които имат нужда от спешна помощ, да я получат чрез Агенцията за социално подпомагане. Това е еднократна помощ, определяна на член от семейството, подчерта кметът на Карлово. Според него тези списъци ще са готови най-късно до вторник, 6-и септември. Кабаиванов също така е поел ангажимент пред вътрешния министър и пред президента на страната да внесе до петък, 9-и септември, предварителни данни за щетите от сегашните наводнения.

Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ:

"В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение".

Последици от наводнението в село Каравелово


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени