Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот. Ето как!

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието одобри 174 общински училища в цялата страна, които ще участват в проект по Националната програма "Заедно за всяко дете" с участие на родителите в училищния живот. Предвидените средства за родителската програма са в размер на 500 хиляди лева.

Така вече училищата и родители ще работят заедно в начален и прогимназиален етап, като основните проблеми, по които ще имат тясно сътрудничество са плавният преход от детската градина в училището, кандидатстването след 7-ми клас и последващото професионално ориентиране на децата.

Сред спечелилите финансиране има 66 учебни заведения в села в различни области на страната, останалите са в малки градове и областни центрове.

Само в Столичната община спечелилите проекта училища са общо 21. Повечето от тях ще получат около 3 хиляди лева подпомагане по модула "Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот", която е и максимално допустимата сума за изпълнение на дейностите.

Срещите между родители, ученици и учители започват от 15 септември и ще продължат до 30 юни догодина по предварително посочени от тях теми, сред които: българските празници и обичаи, здравословното хранене, емоционално състояние на учениците, стимулирането им да четат, решаване на конфликтни ситуации и други.

Финансирането става след предварително сключени споразумения с родителите, в които се посочват задълженията и отговорностите по отношение на доброто възпитание и образование на учениците.

Модулът "Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот" е един от общо трите модула по Националната програма "Заедно за всяко дете" с общ бюджет над 3 милиона лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени