Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН с данни за преселване на деца от Украйна в Русия, Москва отрича

Увредена от ракетен удар административна сграда в Харков, 7 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН обяви, че има достоверни данни, че руските сили са преселвали деца от Украйна в Русия за осиновяване като част от мащабни депортации на хора. Темата беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност, като Русия обяви обвиненията за "неоснователни".

От службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека съобщават още, че руските сили провеждат операция на "филтриране" в окупираните територии с практики, които нарушават правата на човека - претърсване, в някои случаи събличане на хората, подробни разпити за семейни връзки, политически възгледи и принадлежност. Преглеждат се и мобилните телефони на хората, вземат се пръстови отпечатъци. Украинци, за които се смята, че са близки до украинското правителство или армията са измъчвани и насилствено изпращани в руски наказателни колонии, съобщават още от ООН.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обяви обвиненията като неоснователни и заяви, че украинците бягат от страната си, за да се спасят от престъпния режим в Киев. А това, което е наричано филтриране, според Небензя е просто регистрация на хората, които пристигат в Русия. По-рано Държавният департамент на САЩ обяви, че Кремъл директно управлява програмата за филтриране и насилственото преселване на хиляди украинци. 

Обстрелът край украинската Запорожка АЕЦ беше възобновен вчера, а враждуващите страни отново си размениха обвинения, ден след като Агенцията за атомна енергия на ООН (МААЕ) настоя за създаване на зона на безопасност, за да се предотврати катастрофа.

Руските сили са обстрелвали с ракети и тежка артилерия град Никопол, разположен на отсрещния бряг на река Днепър срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи областният управител Валентин Резниченко.

В Енергодар, където е разположена централата, кметът отпреди руската окупация Дмитрий Орлов съобщи, че градът е попаднал под руска атака за втори път вчера и е останал без ток.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че армията си е върнала контрола върху няколко села в Харковска област на североизток.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната съобщава, че украинската контраофанзива е фокусирана около Балаклия и руските сили са изтласкани обратно до северната страна на реките Северски Донец и Середня Балаклия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна