Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕЦБ повишава водещите си лихви

Снимка: ЕЦБ

Очаква се Европейската централна банка да повиши водещите си лихви заради растящата инфлация. След като през юли Франкфурт взе решение за ръст от 50 базисни пункта, натискът от високата инфлация най-вероятно ще накара централните банкери от страните от еврозоната да бъдат още по-решителни в действията си, прогнозират повечето анализатори.

50 или 75 базисни пункта ще бъде покачването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. Това е единственият въпрос, който стои пред анализаторите, анкетирани от водещи международни медии.

През юли Франкфурт пристъпи към първото повишение на лихвите от 11 години насам и представи нов инструмент (Инструментът за защита на трансмисионния механизъм), с който да се бори с фрагментацията в еврозоната. По-високите лихви са класически инструмент за борба с високата инфлация, която през август достигна до 9,1 на сто на годишна основа, но и са сигурен път към по-скъп дълг, което поставя редица държави, начело с Италия, в изключително трудна ситуация.

Заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка идва в ключов момент на несигурни енергийни доставки, рязък спад на еврото под 99 цента и все по-нарастващи опасения за предстояща рецесия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.