Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издъхна британската кралица Елизабет Втора

| обновено на 08.09.22 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщиха официално от Бъкингамския дворец.

Кралицата е издъхнала в замъка Балморал, резиденцията на британските монарси в Шотландия.

Кралица бе една от най-емблематичните фигури в световната история. 70-годишното й управление надмина това на всички други британски монарси, но и на повечето световни лидери.

Елизабет Втора беше омъжена за принц Филип Маунтбатън повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина на 9-ти април 2021-ва на 99 години. Двамата имаха четири деца, осем внуци и 12 правнуци.

Принц Чарлз и съпругата му Камила ще останат в Балморал тази нощ и утре ще отпътуват обратно към Лондон, се посочва на официалния сайт на кралското семейство.

По-рано днес беше разпространено официално съобщение, че Елизабет остава под медицинско наблюдение в Балморал, защото лекарите са силно обезпокоени за нейното здраве. 

Новините, че цялото семейство на кралицата пътува към Балморал, включително и принц Хари, предизвика притеснение в коментаторите и английския народ, че се случва нещо сериозно.

В кратко изявление от Бъкингамския дворец се казва: "Кралица Елизабет Втора, най-дълго служилият на британската нация монарх, почина в мир на 96 години“.

Нещата се развиха доста бързо, след като сутринта бе съобщено, че тя е била поставена под медицинско наблюдение.

Фактът обаче, че самият Бъкингамски дворец, който рядко коментира по лични въпроси на монархята, особено за здравето, излиза с подобно изявление, породи загриженост.

Това чувство се засили още повече, когато всички нейни потомци започнаха да се стичат към Балморал.

След смъртта ѝ най-големият ѝ син принц Чарлз ще оглави монахрията.

Очаква се по-късно да станат известни повече подробности по предаването на трона и погребението.

Експертите по въпроси на монархията междувременно припомнят колко значима фигура е Елизабет Втора в британската история.

Бивишят ѝ биограф Робърт Хардман заяви за Би Би Си, че тя не само е най-дълго задържалият се на трона и най-дълго служил на нацията си монарх, цели 70 години, но винаги е била и остров на стабилност с нейното невероятно чувство за дълг и отговорност.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени